Astigmat Nedir

Astigmat Nedir?

Astigmatizma Nedir?

Gözümüzün net ve keskin görüntüler oluşturabilmesi için ışınları odaklaması gerekmektedir. Bu odaklama, kornea denilen göz yüzeyinin ışınları kırmasıyla gerçekleşir. Işınlardaki bu kırılma, retinanın arkasında odaklanmalıdır. Ancak, astigmatizma adını verdiğimiz bir görme kusuru durumunda, göz yüzeyinin yani korneanın düzensiz bir şekli nedeniyle ışınlar düzgün bir şekilde odaklanamaz. Sonuç olarak, görüntüler bulanık ve net olmaktan uzak bir hal alır.

Astigmatizma, doğuştan gelen bir durumdur ve genellikle korneanın normalde yuvarlak olması gereken yüzeyinin asimetrik veya eliptik bir şekil alması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, ışınların farklı düzlemlerde farklı odak noktalarına gelmesine neden olur. Bu da hem yakını hem de uzağı net bir şekilde görememe sorununa yol açar.

Astigmatizmanın Dereceleri Nasıldır?

Astigmatizma genellikle sabit bir şekilde varlığını sürdürür, zaman içinde belirgin bir artış veya azalma göstermez. Bu durum, görüntü bulanıklığını belirli bir düzeye sabitler. Aynı zamanda, astigmatizmanın şiddeti ve düzlemi kişiden kişiye değişebilir.

Astigmatizma Belirtileri Nelerdir?

Astigmatizma, çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir ve günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyebilir. Bu belirtiler şunlar olabilir:

Bulanık görme
Çift görme
Gölgeli veya dalgalı görme
Baş ve göz ağrısı
Uzun süreli okuma veya yakına odaklanma sonrası yorgunluk ve baş ağrısı
Nesneleri net görmek için gözleri kısma
Gece araç kullanırken görmede zorlanma

Astigmatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astigmatizma teşhisi bir göz doktoru tarafından yapılan basit bir muayene ile konulabilir. Astigmatizma tedavisi için farklı seçenekler bulunmaktadır:

Gözlük: En yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük camları, korneanın astigmatik şeklini düzeltmek amacıyla kavisli olarak tasarlanır.

Kontakt Lensler: Astigmatizmaya özgü torik lensler veya yüksek dereceli astigmatizm durumlarında gaz geçirgen sert lensler tercih edilebilir.

Lazer Göz Ameliyatı: Gözlük veya lens kullanmak istemeyenler için lazer cerrahisi, korneayı yeniden şekillendirerek ışınların düzgün bir şekilde odaklanmasını sağlar. Ancak, bu yöntemde tamamen sıfır numara garantisi bulunmasa da büyük oranda başarı sağlanabilir.

Astigmatizma, genellikle tedavi edilebilir bir sorundur ve uygun tedavi yöntemi kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Eğer yukarıda bahsedilen semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, bir göz doktoruna danışmanız önemlidir. Ayrıca, çocuklar için de düzenli göz muayeneleri, potansiyel astigmatizmanın erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir

Selülit

Selülit

Selülit Nedir? Selülit, ciltte yağ hücrelerinin derinin tabakalarının arasına çıkmasından

Mide Kanseri

Mide Kanseri

Mide Kanseri Nedir? Mide kanseri, mide dokusundaki hücrelerin belirli nedenlerle