Barret Özofagus

Barret Özofagus

Özefagus (yemek borusu), yutak ile mideyi birbirine bağlayan tüp şeklinde bir yapıdır.Mide içeriğinin, özefagus ile mide arasındaki sfinkter adı verilen kasların düzgün çalışmaması sonucu özefagusa geri kaçması durumunda “gastroözofageal reflü hastalığı” (GÖRH veya reflü) meydana gelir. Bu hastalığın uzun süreli ve kronik hale gelmesi durumunda, mide içeriğinde bulunan asit, ve safra içeriği özefagustaki hücrelerde değişikliklere yol açabilir. Bu durum, ilk olarak 1950 yılında Dr. Norman Barrett tarafından tanımlanmış ve onun adıyla anılan “Barret Özefagusu” terimi kullanılmıştır.

Zaman içinde Barrett Özefagusu, özefagus kanserine dönüşme riski taşıdığı için reflü hastalığının ciddi bir komplikasyonu olarak kabul edilir. Bu nedenle hastalığın ilerlemesini engellemek amaçlanır.

Barrett Özefagusunun belirgin özellikleri bulunmamakla birlikte, genellikle uzun süre reflü şikayeti yaşayan bireylerde yapılan tetkiklerle teşhis edilir. Reflüye dair aşağıdaki belirtiler fark edildiğinde bir hekime danışılmalıdır:

Ağıza acı su gelmesi
Göğüste veya boğazda yanma hissi
Ani ses kısıklıkları ve uzun süren öksürükler
Diş ve diş eti sorunları, iyileşmeyen veya uzun süren
Uzun süre devam eden hıçkırık atakları
Kontrolsüz geğirme hissi
Yiyecekleri yutarken ağrı veya zorluk

Barrett Özefagusu teşhisi genellikle reflü şikayetleri olan kişilere yapılan endoskopi ile incelenir. Bu prosedürde, esnek bir endoskop kullanılarak özefagusun iç yüzeyi görüntülenir ve doku örnekleri alınır. Alınan örnekler patologlar tarafından incelenerek Barrett Özefagusu teşhisi konur.

Barrett Özefagusu tedavisinde, eğer kanser riski düşükse, reflü hastalığının tedavisi ve düzenli endoskopik kontrol önerilir. Eğer özefagusta kanser hücresi veya displazi varsa, etkilenen alanın cerrahi yöntemlerle çıkarılması önemlidir.

Endoskopik tedaviler arasında, sorunlu bölgenin fiziksel olarak çıkarılması için endoskopik mukozal rezeksiyon ve lazer, ilaç, radyofrekans veya elektrik ile ablasyon yöntemleri bulunur. Kanserleşmiş veya büyük lezyonlarda ise açık cerrahi yöntemleri tercih edilebilir.

Bunun dışında, uygun hastalarda sfinkter işlevsizliğini düzeltmek için cerrahi operasyonlar da önerilebilir.

Anestezi

Anestezi

Cerrahi operasyonların güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için anestezi

Anemi

Anemi

Kansızlık veya anemi, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar) sayısının azalması

Astım Nedir?

Astım Nedir?

Solunum yollarını daraltan ve solunumu güçleştiren kronik bir hastalıktır. Genellikle