Bağırsakların İç İçe Girme Tıkanıklığı

Bağırsakların İç İçe Girme Tıkanıklığı

En yaygın olarak 4-12 aylık bebeklerde ortaya çıkan, ancak yaş grubu fark etmeksizin görülebilen bir durum olan bu rahatsızlık, bol çilek jölesi kıvamında kanama ve ara sıra ortaya çıkan karın ağrıları ile kendini gösterir. Bu belirtiler genellikle bebek dışkısıyla ilişkilidir; dışkıda parlak kırmızı renkli ve sıvı kıvamında kan görülebilir.

Kabızlık veya sık sık ishal durumları da bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer alabilir. Ağrılar arasında başlangıçta çocuk sakin olabilir. Ancak bu belirtiler erken fark edilmezse, kusma ve karın şişliği gibi belirtiler önce gelir; ardından ateş ve halsizlik gibi durumlar da eklenir. Su kaybı nedeniyle hasta çok yorgun bir hale gelir.

Bu durum, bağırsakların birbirine girmesi şeklinde tanımlanabilir. Genellikle nedeni net olarak bilinmez. Daha büyük çocuklarda ise bu soruna küçük bağırsak polipleri, kitleler veya doğuştan gelen bazı yapılar (örneğin divertikül) yol açabilir.

Tedavi Yaklaşımları

Öncelikli olarak hastanın genel durumu stabilize edilmeli ve sıvı ile elektrolit kaybı giderilmelidir. Tedavi üç aşamada gerçekleştirilir. İlk aşama ile başlanır ve eğer bu aşamada sonuç alınamazsa ikinci aşama, yetersizse üçüncü aşamaya geçilir.

Aşama 1 (Cerrahi Olmayan Tedavi)
Bağırsağın iç içe geçmiş durumundan kurtarılmasına yönelik adımları içerir. Öncelikle anüs yoluyla uygulanan sıvı veya hava basıncıyla, içerideki bağırsakları görüntüleme yöntemleri rehberliğinde eski konumlarına getirmeye çalışılır.

En yaygın kullanılan yöntem ultrasonografi eşliğinde anüs yoluyla sıvı verme işlemidir. İlk 24-48 saat içinde başvuran hastaların çoğu (%85-90) bu yöntemle tedavi edilebilir. Eğer bu aşamada sonuç alınamazsa ve hasta durumu elverişliyse tekrar deneme yapılabilir. Ancak bu aşamada da başarılı sonuç alınamazsa hastanın cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekebilir.

Aşama 2 (Cerrahi Müdahale)
Cerrahi olmayan tedavi başarılı olmazsa veya belirtiler uzun bir süre geçtikten sonra ortaya çıkarsa, doğrudan cerrahi müdahale gerekebilir. Bu ameliyat sırasında bağırsaklar manuel olarak düzeltilir.

Aşama 3 (Cerrahi Müdahale)
Cerrahi müdahale ile düzeltme denemeleri de başarılı olmazsa, etkilenen bağırsak bölümü çıkarılır ve bağırsaklar tekrar birleştirilir. Bu aşama özellikle gecikmiş vakalarda daha sık uygulanabilir.

A vitamini

A vitamini

A Vitamini, sağlığımız için son derece önemli olan yağda çözünen